Небезпечні харчові продукти можуть містити хвороботворні бактерії, віруси, паразити, шкідливі токсини та хімічні речовини тощо. Вони є причиною понад 200-х різноманітних недуг – від діареї до онкологічних захворювань. Дотримання правил безпеки харчових продуктів може зменшити ризик харчових отруєнь та інших недуг, пов’язаних із їжею. Це насамперед правильна обробка, підготовка та зберігання харчових продуктів. Турбуватися про безпечність харчових продуктів обов’язково потрібно вдома.
Чотири правила безпечності харчових продуктів вдома
Очищення. Мікроби, що спричиняють харчові отруєння, можуть поширюватися у вас на кухні. Тому важливо стежити за гігієною під час приготування їжі.
Мийте руки протягом 20 секунд водою з милом до, під час та після приготування їжі, перед споживанням страв.
Мийте посуд, дощечки для нарізання, стільниці тощо мильною водою.
Промивайте овочі та фрукти проточною водою, навіть якщо ви не плануєте їсти їх зі шкіркою, якщо на етикетці продукту не вказано, що вміст уже промитий. Мікроби на шкірці можуть потрапити всередину фруктів та овочів, коли ви їх нарізаєте. При митті не використовуйте мийний засіб.
Розділення. Сире м’ясо, птиця, морепродукти можуть поширювати мікроби на готові продукти, якщо ви не тримаєте їх окремо.
Використовуйте окремі дощечки та посуд для сирого м’яса, птиці та морепродуктів.
Коли ви купуєте харчові продукти в магазині, тримайте сире м’ясо, морепродукти та птицю подалі від інших продуктів, адже з них може виділятися сік та забруднювати інші продукти.
Зберігайте сире м’ясо, птицю, морепродукти та яйця окремо від усіх інших продуктів у холодильнику.
Приготування. Готувати їжу необхідно до того часу, коли внутрішня температура стає достатньо високою, щоби знищити мікроби в продукті.
Придбайте кухонний термометр. Тільки так ви зможете точно перевірити температуру, за якої готується їжа. Ви не зможете точно визначити, чи безпечно готується їжа, перевіривши лише її колір чи текстуру.
Охолодження. Бактерії можуть швидко розмножуватися, якщо залишати харчові продукти за кімнатної температури. Ніколи не можна залишати продукти, що швидко псуються, без охолодження більш ніж на дві години.
Тримайте продукти в холодильнику за температури приблизно +4 ºС і нижче.
Охолоджуйте продукти, що швидко псуються, протягом двох годин (якщо температура зовні приблизно +32 ºС, охолоджуйте протягом однієї години).
Розморожуйте продукти безпечно в холодильнику чи мікрохвильовій печі. Не розморожуйте їх за кімнатної температури на стільниці чи у воді. Бактерії швидко розмножуються в їжі за кімнатної температури.
Овочі та фрукти
Обираючи продукти в магазині чи на ринку, стежте за тим, аби вони не були пошкодженими та були охолодженими. Зберігайте попередньо нарізані фрукти та овочі холодними. Пам’ятайте, що треба відокремлювати овочі та фрукти від сирого м’яса, птиці та морепродуктів у кошику для покупок.
Сире м’ясо та птиця
Не варто мити сиру птицю та м’ясо перед приготуванням. Миття сирого м’яса може поширювати бактерії на інші харчові продукти, посуд та поверхні. Лише ретельне приготування їжі із дотриманням відповідного температурного режиму може вбити мікроби.
Молочні продукти
Вживання сирого молока та зроблених із нього продуктів (м’які сири, йогурт, морозиво тощо) може стати причиною хвороб, спричинених кишковою паличкою або лістерією. Сире молоко стає безпечним завдяки пастеризації, що забезпечує знищення хвороботворних мікробів у ньому. У пастеризованому молоці зберігається більшість поживних речовин, що є в сирому молоці.
Пам’ятайте, що безпечність харчових продуктів багато в чому залежить від вас. Потурбуйтеся про чисті робочі поверхні на кухні, прибирайте там частіше. Бережіть своє здоров’я.