Крім того, головне управління Держпродспоживслужби інформує про надходження інформаційного повідомлення системи швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів RASFF від 19 січня 2023 року № 2022.3810-fup 3, стосовно виявлення перевищення максимально допустимих рівнів афлатоксинів (В1 та сумарної кількості В1, В2, G1 і G2) в арахісі в шкарлупі, що експортувався з Єгипту через Польщу до України.
Відповідно протоколу лабораторного випробування арахісу в шкарлупі виявлено підвищений вміст афлатоксину В1 та афлатоксину загального.
Також виявлено високий вміст акриламіду в печиві, що виготовлене в Румунії (виробник: Ro Star S.A., Romania) та експортувалось з Польщі (оптовик: VYV DISTRIBUTION Sp. z o.o., Poland) до України
(одержувач: ТзОВ «ЛЬВІВІМПОРТ», вул. Володимира Великого, 2, м. Львів, 79021) (додається).
Невідповідний харчовий продукт може нанести шкоду здоров’ю споживача (акриламід – хімічна сполука, що утворюється природним шляхом при термічній обробці у процесі приготування таких продуктів, як-от кава, картопля фрі, печиво тощо. Викликає подразнення шкіри та очей, ураження нервової системи внаслідок тривалого або багаторазового впливу, може спричинити генетичні дефекти і захворювання на рак).
Попереджаємо операторів ринку, які здійснюють обіг вищезазначеної продукції, про необхідність вилучити її з продажу та у термін не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність Головне управління, що передбачено частиною 3 статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».