День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу та День боротьби за права кримських татар.

Щороку 18 травня в Україні вшановується День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу та День боротьби за права кримських татар.
сталінська депортація кримських татар у 1944 році була нічим не виправданим, жорстоким актом, яка позбавила цілий народ Батьківщини, прирекла його на суворі умови фізичного виживання.
 Роки заслання загартували кримських татар, сформували потужні традиції самоорганізації та ненасильницької боротьби за права – актуальні і в наш час.
Російська окупація Криму у 2014-му, у 70-ту річницю депортації, стала новим ударом для кримськотатарської громади України, яка лише нещодавно оговталася після тривалого заслання.
 Як і в сталінські часи, кримські татари вважаються неблагонадійними для російських окупантів. путінський режим розгорнув масові політичні репресії проти громади та її лідерів: заборонив Меджліс, переслідує «неправильних» мусульман тощо.
 Депортації – це не лише історія, а страшна буденність для мешканців тимчасово окупованих росією територій.
 Україна ніколи не відмовиться від Криму. Півострів буде обов’язково визволено, а порушені права і свободи всіх кримчан – відновлені.