Громадський діалог щодо залучення громадян до культурних заходів та запиту громадськості на культурні події.

28 липня 2023 у будинку культури «Акаржа»  (Центр культури та дозвілля Великодолинської селищної ради) відбулася діалогова зустріч, що була присвячена питанням залучення громадян до культурних заходів та запиту громадськості на культурні події.

Це неформальний захід, у ході якого мешканці громади та працівники культури обговорювали способи залучення підлітків, дітей, молоді та осіб старшого віку до різноманітних  культурних подій, способи інформування про заходи, що проходять, нові формати роботи із громадськістю, важливість розвитку культури під час повномасштабної війни та покрашення ментального здоров’я людей через відвідування культурних подій різного рівня.

Проаналізувавши:  формати заходів, які наразі реалізовані у закладах культури та мають попит, мотивацію мешканців для відвідання заходів, а також актуальні запити на культурні події, присутні підібрали іще не реалізовані формати, які могли б мати попит: майстер-класи, тематичні вечори, вечори настільних ігор, кіновечори та ін., запропонували варіанти проведення таких заходів. Також розглядалася можливість створення громадської організації, до якої зможуть доєднатися громадяни, зацікавлені у розвитку культури в громаді. Робота такої організації дасть більше можливостей для реалізації масштабних проектів, залучення до співпраці міжнародних організацій.

Після завершення діалогової зустрічі вже було проведено консультацію із  ГО «Докудейз»  щодо можливості створення кіноклубу медіа-просвіти на території Великодолинської громади, наразі спеціалісти відділу освіти вивчають матеріали, надані організацією, щодо процедури приєднання до мережі кіноклубів.

Маємо надію, що запропоновані формати дадуть змогу стимулювати бажання громадян брати участь у культурному житті громади,  а також допоможуть повернути звичку відвідувати заклади  культури, яка, нажаль, була частково втрачена через коронавірусні обмеження та повномасштабне вторгнення.

Консультаційну та інформаційну підтримку діалогових заходів надається в рамках проєкту “Лабораторії творчого діалогу в громадах”, що реалізується Спілкою «Громадські ініціативи України» за підтримки  «U-LEAD з Європою». Під час першого етапу проєкту 240 представників ОМС з 12 регіонів України пройшли навчання і дізналися як будувати діалог з мешканцями для вирішення спільних проблем, більш активно залучати їх до життя громади, здобули практичні підходи щодо взаємодії влади і громади, їх підтримки та взаєморозуміння під час прийняття рішень. Крім того, усі учасники тренінгів проводили дослідження та разом із жителями визначали по декілька актуальних проблем суспільного життя своєї громади для їх подальшого  обговорення і вирішення  за допомогою діалогів.

Проєкт реалізується в рамках програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою», що спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.